Μύθος Νο4: Το άτμισμα είναι “πύλη εισόδου” των νέων στο κάπνισμα

Γνωρίζουμε ότι το κάπνισμα είναι εξαιρετικά επιβλαβές και, ως εκ τούτου, θα πρέπει να ανησυχούμε για οτιδήποτε θα μπορούσε να αναγκάσει τους ανθρώπους να το ξεκινήσουν. Για τον λόγο αυτόν, ορισμένοι φοβούνται ότι το άτμισμα μπορεί να αποτελέσει πύλη εισόδου για το κάπνισμα, ιδίως στην περίπτωση των νέων και των εφήβων.

ΛΑΘΟΣ!

Σύμφωνα με την ανασκόπηση στοιχείων της PHE για τις ατμιστικές συσκευές και τα θερμαινόμενα προϊόντα καπνού το 2018: “Παρά τους πειραματισμούς με αυτές τις συσκευές μεταξύ των μη καπνιστών, τα ηλεκτρονικά τσιγάρα προσελκύουν πολύ λίγους νέους ανθρώπους που δεν έχουν καπνίσει ποτέ σε τακτική χρήση”, και επίσης: “Τα ηλεκτρονικά τσιγάρα δεν φαίνεται να υπονομεύουν τη μακροπρόθεσμη μείωση του καπνίσματος στο Ηνωμένο Βασίλειο μεταξύ των νέων”.

Η έκθεση ανέφερε επίσης ότι “Ο πιο συνηθισμένος και συχνός λόγος για τη χρήση ατμιστικής συσκευής εξακολουθεί να είναι το να σταματήσει κάποιος το κάπνισμα και οι καπνιστές που χρησιμοποιούν τέτοιες συσκευές έχουν κατά μέσο όρο υψηλότερα κίνητρα για να σταματήσουν το κάπνισμα από άλλους καπνιστές“.

Ως βιομηχανία, έχουμε ευθύνη να αποτρέψουμε την πρόσβαση των ανήλικων σε προϊόντα ατμίσματος. Για το λόγο αυτό, θα χαιρετίζουμε και θα επικροτούμε πάντα ισχυρούς κανονισμούς που διασφαλίζουν ότι τα προϊόντα ατμίσματος πωλούνται μόνο σε ενήλικες καπνιστές.