FAQs

Τι είναι οι συσκευές ατμίσματος (“ηλεκτρονικό τσιγάρο”);

«Το Ηλεκτρονικό Τσιγάρο είναι μία συσκευή η οποία χρησιμοποιεί θερμότητα που παράγεται με ηλεκτρικό ρεύμα για να ατμοποιήσει ένα ειδικό υγρό, προκειμένου να εισπνευσθεί από τον χρήστη του με παρόμοιο τρόπο με αυτόν που εισπνέεται ο καπνός από το Κανονικό Τσιγάρο».

ΑΠΟ ΤΙ ΑΠΟΤΕΛΕΙΤΑΙ ΤΟ ΗΛΕΚΤΡΟΝΙΚΟ ΤΣΙΓΑΡΟ;

Όλες οι συσκευές Ηλεκτρονικού Τσιγάρου αποτελούνται από: έναν Ατμοποιητή ( Atomizer ), μία Αντίσταση – Ανταλλακτική Κεφαλή ( Coil ) και μία Πηγή Ενέργειας ( Mod ).

Είναι το ηλεκτρονικό τσιγάρο επικίνδυνο ?

Τα προϊόντα Ατμίσματος είναι μια εναλλακτική μορφή καπνίσματος, , που σε σχέση   με το κλασικό τσιγάρο είναι 95% λιγότερο βλαπτικά σύμφωνα με έρευνα του Βρετανικού υπουργείου υγείας .

Συγκεκριμένα η έρευνα είχε ανατεθεί σε δυο ανεξάρτητους ερευνητές όπου και προέκυψε το συγκεκριμένο αποτέλεσμα . Ο καθηγητής P. Hajek ( Πανεπιστήμιο Queen Mary ) παροτρύνει τους καπνιστές να μην εγκαταλείψουν το ηλεκτρονικό Τσιγάρο.

Δείτε εδώ την μελέτη

https://assets.publishing.service.gov.uk/government/uploads/system/uploads/attachment_data/file/454517/Ecigarettes_a_firm_foundation_for_evidence_based_policy_and_practice.pdf

Υπάρχουν επίσης οδηγίες και μελέτες υπερ. των προϊόντων Ατμίσματος και από άλλες Ευρωπαϊκές χώρες όπως  Γαλλία και Βέλγιο . Μπορείτε να διαβάσετε παρακάτω τις δημοσιεύσεις .

https://www.gov.uk/government/uploads/system/uploads/attachment_data/file/534708/E-cigarettes_joint_consensus_statement_2016.pdf

https://www.gov.uk/government/uploads/system/uploads/attachment_data/file/457102/Ecigarettes_an_evidence_update_A_report_commissioned_by_Public_Health_England_FINAL.pdf

https://www.rcplondon.ac.uk/projects/outputs/nicotine-without-smoke-tobacco-harm-reduction-0

http://www.health.belgium.be/sites/default/files/uploads/fields/fpshealth_theme_file/shc_9235_the_electronic_cigarette.pdf

Πέρα όμως από τις μελέτες  θα πρέπει να ληφθεί υπόψιν και η βιωματική εμπειρία η οποία έχει παρατηρηθεί στην συντριπτική πλειοψηφία  των χρηστών ηλεκτρονικού τσιγάρου  και είναι η άμεση βελτίωση της γεύσης , της όσφρησης καθώς και της σωματικής αντοχής και αναπνευστικής τους λειτουργίας  .

Τι είναι ο Ατμοποιητής;

«Ατμοποιητής ( Atomizer ), αποκαλείται το μέρος της συσκευής του Ηλεκτρονικού Τσιγάρου που ατμοποιεί το υγρό αναπλήρωσης, παράγοντας έτσι τον ατμό που τελικά εισπνέει ο χρήστης. Αυτό το επιτυγχάνει θερμαίνοντας ένα σύρμα ( αντίσταση – ανταλλακτική κεφαλή ) διοχετεύοντας του την ηλεκτρική ενέργεια που παρέχεται από την μπαταρία, ενώ ταυτόχρονα το φέρνει σε επαφή με το υγρό αναπλήρωσης». Έχει επίσης ακόμα μία σημαντική λειτουργία η οποία είναι ο Ρυθμιστής Αέρα ( Air Flow Control ).

ΑΠΟ ΠΟΙΑ ΜΕΡΗ ΑΠΟΤΕΛΕΙΤΑΙ Ο ΑΤΜΟΠΟΙΗΤΗΣ;

Ο Ατμοποιητής αποτελείται από τα εξής μέρη:

 • Το Επιστόμιο ( Mouthpiece ή Drip Tip )
 • Την Δεξαμενή ( Atomizer Tube ή Atomizer Tank )
 • Την Ανταλλακτική Κεφαλή ή Αντίσταση ( Atomizer Head ή Coil )
 • Την Βάση ( Atomizer Base ) με το Σπείρωμα ( Pin )  510, όπου είναι συνήθως τοποθετημένος ο Ρυθμιστής Αέρα ( Air Flow Control ).

Είναι όλοι οι ατμοποιητές ίδιοι;

Όχι. Η βασική κατηγοριοποίηση τους προκύπτει από τον τρόπο που πραγματοποιείται η άτμιση:

Τσιγαρίσιος ( MTL – Mouth to lung ):

Προσφέρει σφιχτή εισπνοή ατμού ( τσιγαρίσια τζούρα ) όμοια με αυτή του συμβατικού τσιγάρου.

Πνευμονικός ( DTL – Direct to Lung ):

Προσφέρει αεράτη εισπνοή ατμού ( πνευμονική τζούρα )  και παράγει μεγάλη ποσότητα ατμού.

 

ΕΙΔΗ ΑΤΜΟΠΟΙΗΤΩΝ

Ανεξάρτητα από την κατηγορία που κάθε ατμοποιητής ανήκει χαρακτηρίζεται ως Εργοστασιακός ή ως Επισκευάσιμος.

Εργοστασιακοί αποκαλούνται οι ατμοποιητές που διαθέτουν προκατασκευασμένη, ανταλλάξιμη αντίσταση.

Επισκευάσιμοι  ( RBAs – ReBuildable Atomizers ) αποκαλούνται οι ατμοποιητές που δέχονται αποκλειστικά αντιστάσεις κατασκευασμένες από τον ίδιο τον χρήστη. Προτιμώνται περισσότερο από έμπειρους χρήστες που θέλουν να έχουν τη δυνατότητα να επιλέξουν τα σύρματα, την τεχνική πλέξης και το βαμβάκι που θα χρησιμοποιήσουν. Η διαδικασία αυτή αποκαλείται «στήσιμο» του ατμοποιητή. Υπάρχουν πολλά διαφορετικά στησίματα (builds), το καθένα εξυπηρετεί τον τύπο RBA, την επιθυμητή εικόνα και γεύση που επιδιώκεις να πετύχεις.

Υπάρχουν και ατμοποιητές που είναι εργοστασιακοί αλλά παίρνουν και deck για να γίνουν επισκευάσιμοι.

Τι είναι η αντίσταση;

ΑΝΤΙΣΤΑΣΗ – ΑΝΤΑΛΛΑΚΤΙΚΗ ΚΕΦΑΛΗ

Οι ανταλλακτικές κεφαλές είναι ζωτικής σημασίας για το ηλεκτρονικό μας τσιγάρο. Είναι το μοναδικό ανταλλακτικό – αναλώσιμο του οποίου η διάρκεια εξαρτάται καθαρά από τον ατμιστή, τον τρόπο που ατμίζει και την ποσότητα του υγρού που καταναλώνει. Η διάρκεια τους σε ιδανικές συνθήκες κυμαίνεται από τον χρόνο που απαιτείται για την κατανάλωση 20 έως 30 ml υγρού αναπλήρωσης. Οι ανταλλακτικές κεφαλές αποτελούνται από την αντίσταση και το απορροφητικό υλικό. Η αντίσταση είναι ένα σύρμα το οποίο θερμαίνεται, ζεσταίνει το υγρό και το μετατρέπει σε ατμό.

Ένα από τα σημαντικότερα χαρακτηριστικά των συρμάτων είναι η αντίσταση ( η μονάδα μέτρησης της αντίστασης στο ηλεκτρικό ρεύμα είναι το Ωμ – Ohm και συμβολίζεται με το ελληνικό γράμμα Ωμέγα Ω ) που παρουσιάζουν ανά μέτρο ( Ω/m ), μέγεθος που εξαρτάται από το υλικό κατασκευής τους και από τη διάμετρο της διατομής τους.

Όσο πιο παχύ είναι ένα σύρμα τόσο μικρότερη θα είναι η αντίσταση του και αντίστοιχα τόσο περισσότερο χρόνο και ενέργεια θα χρειαστεί για να θερμανθεί λόγω της μεγαλύτερης μάζας του.

Το εύρος των ωμικών αντιστάσεων που συναντάμε συχνότερα κυμαίνεται από 0,2 ohm έως 2,00 ohm.

Οι Ανταλλακτικές Κεφαλές χωρίζονται σε Εργοστασιακές και DIY ( Do It Yourself ).

Και στις δύο κατηγορίες έχουμε τις:

 • Πνευμονικές ( Direct To Lung ), που έχουν τα χαρακτηριστικά μεγάλης παραγωγής ζεστού ατμού, αίσθηση δυνατού χτυπήματος ( Lung Hit ) και τιμή κάτω του ενός ( 1 ) Ohm. Απαιτείται χρήση σε υψηλή τιμή watt.
 • Τσιγαρίσιες ( Mouth To Lung ), που έχουν τα χαρακτηριστικά της ικανοποιητικής παραγωγής κρύου ατμού, αίσθηση ήπιου χτυπήματος ( Lung Hit ), πολύ καλή γεύση και τιμή άνω του ενός ( 1 ) Ohm. Απαιτείται χρήση σε χαμηλή τιμή watt.

Τι είναι τα Υγρά Αναπλήρωσης;

Υγρά Αναπλήρωσης (E-Liquids ή E-Juices): Προκύπτουν από την ένωση μίας ατμιστικής βάσης με τουλάχιστον μία ειδική αρωματική ουσία ( γεύση ).

Ατμιστική Βάση: Ονομάζεται το υγρό που αποτελείται από οποιαδήποτε αναλογία Προπυλενογλυκόλης, Φυτικής Γλυκερίνης και Νικοτίνης.

Προπυλενογλυκόλη ( PG – Propylene Glycol ): Είναι άοσμη, άχρωμη, ελαφρώς παχύρευστη και λίγο λιπαρή στην υφή. Έχει κριθεί από τους αρμόδιους φορείς ως ασφαλής για την ευρεία χρήση σε προϊόντα ατομικού καθαρισμού, καλλυντικά, αντηλιακά, ακόμη και σε συμπληρώματα διατροφής και φαρμακευτικά σκευάσματα.

Όσον αφορά τη χρήση της στα Υγρά Αναπλήρωσης Ηλεκτρονικού Τσιγάρου, αναδεικνύει καλύτερα από τη φυτική γλυκερίνη τη γεύση της υπάρχουσας αρωματικής ουσίας, ενισχύει την αίσθηση «χτυπήματος» στο λαιμό, ενώ είναι φτωχή σε παραγωγή ατμού.

Αρώματα: Ειδικές ουσίες που σκοπό έχουν να προσδώσουν γεύση και μυρωδιά στον παραγόμενο από το Ηλεκτρονικό Τσιγάρο ατμό. Παρόμοιες ουσίες, με διαφοροποιήσεις στο ποσοστό αραίωσης και στους διαλύτες, χρησιμοποιούνται κατά κόρον στην παραγωγή τροφίμων και ποτών. Δεν περιέχουν ζάχαρη και είναι αδιάλυτα στο νερό. Παράγονται από αιθέρια έλαια ή είναι καθαρά χημικής παραγωγής.

Τα Υγρά Αναπλήρωσης Ηλεκτρονικού Τσιγάρου κατηγοριοποιούνται σύμφωνα με: 

Την περιεκτικότητα τους σε Νικοτίνη: 0,0%, 0,3%, 0,6%, 0,9%, 1,2%, 1,8%.

Την αναλογία τους σε VG – PG: 50% – 50%, 60% – 40%, 70% – 30%, 80% – 20%.

Τον Τρόπο Παρασκευής: Έτοιμα για άτμιση, Shake & Vape – Mix & Vape ( απαιτείται διαδικασία ωρίμανσης ), DIY – Do It Yourself ( απαιτείται διαδικασία ωρίμανσης ).

Το Γευστικό Αποτέλεσμα: Καπνικά, Καπνο-Αρωματικά, Φρουτώδη  – Δροσερά, Γλυκά και Gourmet

Φυτική Γλυκερίνη ( VG – Vegetable Glycerin ): Αποκαλείται και Γλυκερόλη. Είναι άοσμη, άχρωμη, ιδιαίτερα παχύρευστη και αρκετά λιπαρή στην υφή. Χρησιμοποιείται στην ζαχαροπλαστική, στην αρτοποιία και σε πολλά καλλυντικά. Όσον αφορά τη χρήση της στα Υγρά Αναπλήρωσης Ηλεκτρονικού Τσιγάρου, παράγει πολύ πλούσιο ατμό, όμως δεν πετυχαίνει την ίδια καθαρότητα γεύσης και την ίδια αίσθηση «χτυπήματος» στο λαιμό με την Προπυλενογλυκόλη. Προτιμάται η Φαρμακευτικής Καθαρότητας Φυτική Γλυκερίνη.

Νικοτίνη: Ισχυρό δηλητήριο που απορροφάται και μέσω επαφής με το δέρμα εκτός από την εισπνοή ή την κατάποση, δεν έχει αντίδοτο και αν ληφθεί σε μεγάλες ποσότητες μπορεί να προκαλέσει μέχρι και θάνατο. Η χρόνια λήψη της σε μικρές ποσότητες, συγκριτικά με τις επιπτώσεις του καπνίσματος δεν προκαλεί σοβαρές επιπτώσεις στον ανθρώπινο οργανισμό. Όσον αφορά τη χρήση της στα Υγρά Αναπλήρωσης Ηλεκτρονικού Τσιγάρου, προσφέρει το «χτύπημα» στο λαιμό κατά την εισπνοή του ατμού και βοηθά τον χρήστη να ικανοποιήσει τον – οφειλόμενο στο κάπνισμα – εθισμό του στην ουσία αυτή. Περιέχεται στις Ατμιστικές Βάσεις και στα Υγρά Αναπλήρωσης σε συγκεντρώσεις που κυμαίνονται συνήθως από 0 έως 20 mg / ml ( 0 έως 2 % ).

Τι είναι τα άλατα νικοτίνης;

NIC SALTS:

Άλατα νικοτίνης

Τι είναι τα άλατα νικοτίνης;

Στον πυρήνα τους, τα άλατα νικοτίνης αποτελούνται από την ίδια ακριβώς νικοτίνη που

βρίσκεται στη φυσική της κατάσταση μέσα στα φύλλα του καπνού. Εάν αυτή η μορφή

νικοτίνης προστεθεί στο υγρό που ατμίζουμε, θα χρειαζόταν να το ατμίσουμε σε εξαιρετικά υψηλές θερμοκρασίες ώστε το διάλυμα νικοτίνης να είναι αποτελεσματικό, και ακόμη και τότε δεν θα ήταν τόσο εύκολα απορροφήσιμο από τον χρήστη (βιοδιαθέσιμο) στη μορφή της ελεύθερης βάσης νικοτίνης.

Όπως και στην ελεύθερη βάση νικοτίνης, η νικοτίνη με άλατα χρειάζεται επίσης κάποια τροποποίηση.

Το κλειδί εδώ είναι η χρήση οξέων.

NIC SALTS:

Ένα γρήγορο μάθημα χημείας

PH και αλκαλικότητα. Η ελεύθερη βάση νικοτίνης έχει υψηλότερο PΗ, πράγμα που οδηγεί

σε αυξημένη αλκαλικότητα. Αυτή η δραματική αύξηση στο αλκαλικό προκαλεί πιο δυνατό χτύπημα

στο λαιμό, αναγκάζοντας έτσι τους ατμιστές να ατμίζουν μεγαλύτερες ποσότητες σε υγρά χαμηλότερης περιεκτικότητας νικοτίνης από ότι θα ήθελαν ή θα χρειάζοταν ο οργανισμός τους.

Η χρήση των οξέων παράγει άλατα ( γι’ αυτό και το όνομα νικοτίνη αλάτων) και έχει το αντίθετο αποτέλεσμα. Μειώνει τα επίπεδα PΗ της νικοτίνης, και παράλληλα μειώνει την αλκαλικότητα. Το τελικό αποτέλεσμα είναι πολύ πιο ομαλή και ήπια ατμιστική εμπειρία.

Επιπροσθέτως, αυτό επιτρέπει στο υγρό να διοχετεύει σε χαμηλότερες θερμοκρασίες υψηλότερες συγκεντρώσεις νικοτίνης. Για παράδειγμα τα υγρά που περιέχουν άλατα νικοτίνης μπορούν να ατμιστούν ευχάριστα σε επίπεδα νικοτίνης όσο τα 20mg σε συσκευές που λειτουργούν σε αρκετά χαμηλά Watt.

NIC SALTS:

Τα υγρά με άλατα νικοτίνης είναι κατάλληλα για κάποιον που:

 Είναι βαρύς καπνιστής (ένα ή περισσότερα πακέτα την ημέρα).

 • Θέλει μια εμπειρία που πλησιάζει περισσότερο σε αυτή του καπνίσματος.
 • Θα ήθελε πιο απαλό ατμό – χτύπημα με υψηλή νικοτίνη.
 • Χρειάζεται μία ισχυρότερη ή πιο σταθερή “δόση” νικοτίνης.
 • Τον ενδιαφέρει να ατμίζει διακριτικά χωρίς τα “σύννεφα” ατμού.
 • Θέλει μια αξιόπιστη αλλά και οικονομική λύση.
 • Η απλότητα της χρήσης και συντήρησης είναι πρωταρχικό κριτήριο γι’ αυτόν.
 • Είναι ένας έμπειρος ατμιστής που θέλει να πάρει τη νικοτίνη του εύκολα και άμεσα από μία συσκευή pod και να ατμίζει παράλληλα τις αγαπημένες του γεύσεις σε επισκευάσιμες λύσεις.

Αυτές είναι μόνο κάποιες κατευθυντήριες γραμμές.