Το άτμισμα με χρήση νικοτίνης βοηθά ακόμα πιο αποτελεσματικά στη διακοπή του τσιγάρου

Facebook
Twitter
LinkedIn
Email

Μια νέα επικαιροποιημένη ανασκόπηση της βρετανικής Cochrane αυξάνει περαιτέρω τις ενδείξεις, ότι η χρήση ατμιστικών προϊόντων με νικοτίνη μπορεί να βοηθήσει τους καπνιστές να κόψουν τη συνήθεια του τσιγάρου, σε σχέση με άλλες εναλλακτικές λύσεις. Αυτές οι εναλλακτικές λύσεις περιλαμβάνουν ενδεικτικά τη θεραπεία υποκατάστασης νικοτίνης, όπως τα αυτοκόλλητα ή οι τσίχλες, τα ατμιστικά προϊόντα χωρίς χρήση νικοτίνης και τη βαρενικλίνη (σ.σ. ένα φάρμακο που βοηθά τους ανθρώπους να σταματήσουν το κάπνισμα). Σημειώνεται, πως η συγκεκριμένη μελέτη αφορά το έτος 2021 και στο πλαίσιο αυτής, συμμετείχαν 16.759 ενήλικες από 14 χώρες.

Η ανασκόπηση έδωσε ενθαρρυντικά αποτελέσματα για όσους αναζητούν το άτμισμα, ως τρόπο διακοπής του καπνίσματος. Σύμφωνα με τα ευρήματα, περισσότερα άτομα ήταν πιθανό να σταματήσουν το κάπνισμα για τουλάχιστον 6 μήνες εάν χρησιμοποιούσαν ατμιστικά προϊόντα με υγρό νικοτίνης, σε σύγκριση: 1) με τη θεραπεία υποκατάστασης νικοτίνης (βλ. παραπάνω) και 2) μέσω του ατμίσματος χωρίς τη χρήση νικοτίνης.

Παράλληλα, η μελέτη εκτιμά ότι τα ατμιστικά προϊόντα με υγρό νικοτίνης μπορούν να βοηθήσουν έως και 14 στα 100 άτομα να διακόψουν εντελώς το κάπνισμα, σε σύγκριση με μόνο 6 στα 100 άτομα που χρησιμοποιούν θεραπεία υποκατάστασης νικοτίνης και 7 στα 100 άτομα που ατμίζουν χωρίς υγρά με νικοτίνη.

Μιλώντας στο Virtual 2021 E-Cigarette Summit UK τον Δεκέμβριο, η Hartmann-Boyce (διευθύντρια του Πανεπιστημίου της Οξφόρδη στο ιατρικό τμήμα) αποκάλυψε, πως υπάρχουν πιο συνεπή στοιχεία ότι το άτμισμα με χρήση νικοτίνης φαίνεται να βοηθά τους ανθρώπους να κόψουν το κάπνισμα.

Επιπρόσθετα, εξέφρασε την έντονη ανησυχία της για το γεγονός ότι οι αρνητικές γνώμες κατά του ατμίσματος από την κοινή γνώμη αυξάνονται, παρά τα επιβεβαιωμένα στοιχεία που δείχνουν ότι τα ατμιστικά προϊόντα είναι σημαντικά λιγότερο επιβλαβή από το κάπνισμα και ότι μπορούν να βοηθήσουν, ουσιαστικά, τους ανθρώπους να μεταβούν μακριά από αυτό.

Facebook
Twitter
LinkedIn
Email