Ο καπνιστής στην Ευρώπη και η ενημέρωση (που δεν έχει) για το άτμισμα

Facebook
Twitter
LinkedIn
Email

Το «μοντέλο» μείωσης της βλάβης από το παραδοσιακό κάπνισμα, εφαρμόζεται σε πολλούς τομείς της υγειονομικής περίθαλψης εδώ και δεκαετίες. Έχει βοηθήσει πολλούς ανθρώπους να περιορίσουν τις επιβλαβείς συνήθειές τους, πράγμα που έχει αποδειχθεί στην πράξη καλό τόσο για τους ίδιους τους καπνιστές, όσο και για τους οικείους τους.

Μάλιστα το μοντέλο ακριβώς αυτό, έχει οδηγήσει στον μετριασμό των θανάτων και των ασθενειών που συνδέονται με το κάπνισμα. Για την ακρίβεια, πάνω από έξι εκατομμύρια καπνιστές στην Ευρωπαϊκή Ένωση μπόρεσαν να μειώσουν σημαντικά τις βλάβες στην υγεία τους, μεταβαίνοντας πλήρως σε εναλλακτικές λύσεις μειωμένου κινδύνου, με κορυφαία το άτμισμα και το ηλεκτρονικό τσιγάρο! Πώς, όμως, θα καταφέρουμε όλο και περισσότεροι καπνιστές ν’ ακολουθήσουν τον ίδιο «δρόμο»;

Πείτε στους καπνιστές την αλήθεια

Τα οφέλη για έναν καπνιστή που μεταπηδά στο άτμισμα, έχουν αποδειχθεί επιστημονικά. Ακόμα και όσοι είναι κάπως επιφυλακτικοί στη μείωση της βλάβης από τον καπνό, παραδέχονται ότι το άτμισμα είναι κατά πολύ λιγότερο επιβλαβές σε σχέση με το κάπνισμα. Σύμφωνα με το Public Health England (PHE), το ηλεκτρονικό τσιγάρο είναι κατά 95% λιγότερο επιβλαβές από τον καπνό και ο κίνδυνος καρκίνου μειώνεται κατά 99,6%!

Ωστόσο, πολύ λίγοι καπνιστές γνωρίζουν τα παραπάνω. Σύμφωνα με μια μελέτη, πάνω από το 50% του πληθυσμού σε έξι χώρες της Ε.Ε. πιστεύει, λανθασμένα, ότι το άτμισμα είναι τουλάχιστον εξίσου επιβλαβές με το κάπνισμα. Το συγκεκριμένο στατιστικό αποδεικνύει με τον πιο δεικτικό τρόπο, ότι αποτελεί ευθύνη της εκάστοτε Πολιτείας στο πλαίσιο της διατήρησης της δημόσιας υγείας, το να διαλύσει αυτόν τον επιζήμιο μύθο. Οκτώ εκατομμύρια καπνιστές πεθαίνουν κάθε χρόνο από κάποια ασθένεια, η οποία σχετίζεται με το κάπνισμα. Η αρχή της μείωσης της βλάβης μέσω του ατμίσματος, μπορεί να διαδραματίσει κεντρικό ρόλο στη διόρθωση αυτής της τρομακτικής στατιστικής.

Facebook
Twitter
LinkedIn
Email