Η ρητορική κατά του ατμίσματος από τον ΠΟΥ είναι παράλογη και επικίνδυνη!

Facebook
Twitter
LinkedIn
Email

Η UKVIA (Ένωση Βιομηχανίας Ατμίσματος του Ηνωμένου Βασιλείου) καταδικάζει έντονα την τελευταία επίθεση του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας στο άτμισμα, μία επίθεση “που πηγαίνει κόντρα στα επιστημονικά στοιχεία, την κοινή λογική και τη μείωση των βλαβών” όπως σημειώνει.

Την Τρίτη 27 Ιουλίου 2021, ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας δημοσίευσε μία έκθεση στην οποία ο γενικός διευθυντής, Dr Tedros Adhanom Ghebreyesus περιέγραψε τις συσκευές ατμίσματος ως “βλαβερές”, προσθέτοντας πως θα έπρεπε να είναι “καλύτερα ρυθμισμένες”.
“Ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας έχει μία μακροχρόνια στάση κατά της ατμίσματος και αυτή η τελευταία επίθεση σ’ έναν τομέα που σώζει κυριολεκτικά εκατομμύρια ζωές παγκοσμίως έρχεται σε αντίθεση με τα επιστημονικά στοιχεία, τη κοινή λογική και τη μείωση βλαβών”, ανέφερε ο John Dunne, γενικός διευθυντής της UKVIA.
“Η θεμελιώδης διαφορά μεταξύ του Ηνωμένου Βασιλείου και του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας είναι ότι το Ηνωμένο Βασίλειο έχει υιοθετήσει μια επιστημονική και τεκμηριωμένη προσέγγιση για το άτμισμα. Τα στοιχεία δείχνουν τον τεράστιο ρόλο που διαδραματίζουν τα προϊόντα ατμίσματος για να βοηθήσουν τους καπνιστές να διακόψουν τη χρήση παραδοσιακών τσιγάρων και να μείνουν μόνιμα μακριά από αυτά.. Ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας, από την άλλη, έχει επιλέξει να ακολουθήσει την οδό της απαγόρευσης, ζητώντας ουσιαστικά την “απαγόρευση των πάντων” εκτός από τα προϊόντα καύσης του καπνού (δηλαδή τα παραδοσιακά τσιγάρα). Αλήθεια, ακούγεται σαν έναν Οργανισμό που πραγματικά προσπαθεί να ελαττώσει το κάπνισμα;”, συνέχισε, για να προσθέσει. “Εμείς γνωρίζουμε πως βρισκόμαστε στην σωστή πλευρά της διαφωνίας, δίνοντας προτεραιότητα στην προστασία της υγείας και τη μείωση των βλαβών. Ωστόσο, ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας φαίνεται να έχει προσανατολιστεί στο να αποτρέψει την πρόσβαση των καπνιστών σε μία μέθοδο που έχει αποδειχτεί ότι βοηθά τους καπνιστές να κόψουν το τσιγάρο”.
Η UKVIA δεν είναι η μοναδική που επικρίνει την τελευταία έκθεση του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας κατά του ατμίσματος. Ο καθηγητής John Britton, καθηγητής Επιδημιολογίας στο Πανεπιστήμιο του Νότιγχαμ και ο Dr Derek Yach, πρόεδρος του Ιδρύματος για έναν Κόσμο Ελεύθερο από τον Καπνό, είναι αμφότεροι επικριτικοί για την τοποθέτηση του ΠΟΥ.
Ο καθηγητής Britton δήλωσε: “Αυτή η έκθεση καταδεικνύει ότι, δυστυχώς, ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας δεν κατανοεί ακόμη τη θεμελιώδη διαφορά μεταξύ του εθισμού στο κάπνισμα που σκοτώνει εκατομμύρια ανθρώπους κάθε χρόνου και του εθισμού στη νικοτίνη που δεν σκοτώνει κανέναν. Ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας είναι προφανώς ικανοποιημένος με την υιοθέτηση μίας υποκριτικής θέσης, που συνιστά τη χρήση φαρμακευτικών προϊόντων νικοτίνης για τη θεραπεία εθισμού στο κάπνισμα, αλλά υποστηρίζει την απαγόρευση των καταναλωτικών προϊόντων νικοτίνης που κάνουν το ίδιο πράγμα αλλά καλύτερα.”
Ο Dr Yach τονίζει πως τα σχόλια του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας έχουν λάθη. “Η ανάπτυξη συσκευών επόμενης γενιάς προσφέρουν στον ΠΟΥ μία πραγματική ευκαιρία για να αντιμετωπίσει το κάπνισμα μια για πάντα. Πάνω από 100 εκατομμύρια πρώην καπνιστές χρησιμοποιούν προϊόντα μειωμένου κινδύνου και ο ΠΟΥ θα έπρεπε να επωφεληθεί από τις μαζικές επενδύσεις στον τομέα, ενθαρρύνοντας τις κυβερνήσεις να παρέχουν ένα ρυθμιστικό πλαίσιο που θα προσφέρει κίνητρα για μεγαλύτερη διεύρυνση”.
Ο βουλευτής David Jones, που συμμετέχει στην Κοινοβουλευτική Ομάδα All Party για το Κάπνισμα και την Υγεία, τόνισε πως η αντίθεση του ΠΟΥ σε όλες τις εναλλακτικές λύσεις καπνίσματος, όχι μόνο στο άτμισμα, είναι αλλόκοτη. “Η συμβουλή μας παραμένει πως οι άνθρωποι που καπνίζουν είναι απολύτως καλύτερο να στραφούν στο άτμισμα”, σχολίασε. “Αυτήν τη γνώμη, δεν τη συμμερίζεται ο ΠΟΥ, ο οποίος εδώ και πολύ καιρό ακολουθεί μία σχεδόν εμμονική εκστρατεία κατά του ατμίσματος. Ο οργανισμός Public Health England (PHE) της κυβέρνησης του Ηνωμένου Βασιλείου, αναφέρει ότι το άτμισμα δεν είναι απαλλαγμένο κάθε πιθανό ρίσκο αλλά είναι πολύ λιγότερο επιβλαβές από το κάπνισμα. Η χρήση προϊόντων μειωμένου κινδύνου, όπως το άτμισμα ή οι συσκευές θέρμανσης είναι αποδεδειγμένα ασφαλέστερες από το κάπνισμα παραδοσιακών τσιγάρων. Ο PHE είναι σαφές σε αυτό: Τέτοια προϊόντα είναι περίπου 95% ασφαλέστερα από την καύση του καπνού”.
Και πρόσθεσε: “Ο ΠΟΥ κάνει απλά λάθος. Το Ηνωμένο Βασίλειο πρέπει να απορρίψει τις συστάσεις του και να συνεχίσει να αναπτύσει τις δικές του κατευθυντήριες γραμμές που βασίζονται στην επιστήμη, βοηθώντας τους ανθρώπους να παρατήσουν τη συνήθεια που στοιχίζει τόσες πολλές ζωές”.

Ο John Dunne τόνισε: “Βρίσκω εξαιρετικά ύποπτο ότι μια οργάνωση που φέρεται να αντιτίθεται στο κάπνισμα προσπαθεί τόσο πολύ να καταδικάσει ένα προϊόν που μπορεί πραγματικά να λύσει το πρόβλημαΌταν η επιστήμη αναφέρει πως το άτμισμα είναι ξεκάθαρα η καλύτερη εναλλακτική λύση και τρεις φορές πιο αποτελεσματική από τις παραδοσιακές μεθόδους υποκατάστης της νικοτίνης για τη διακοπή του καπνίσματος και εσύ το απαγορεύεις, ενώ την ίδια ώρα δεν ζητάς την απαγόρευση των τσιγάρων, τότε σε κάνει να αναρωτιέσαι για το ποια είναι πραγματικά η ατζέντα τους”.

 

Facebook
Twitter
LinkedIn
Email