Η ποικιλία των γεύσεων, ένας από τους σημαντικότερους λόγους για τους καπνιστές να στραφούν στο άτμισμα

Facebook
Twitter
LinkedIn
Email

Η Independent European Vape Alliance (IEVA) εξέφρασε την ικανοποίησή της για την απόφαση των ευρωβουλευτών να αναγνωρίσουν τη μείωση της βλάβης από τον καπνό, ως εργαλείο για την καταπολέμηση του καρκίνου. Ωστόσο, εξακολουθεί να ανησυχεί για το γεγονός ότι η έκθεση που εγκρίθηκε πρόσφατα από το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, αφήνει ανοιχτή την «πόρτα» για την απαγόρευση κάποιων γεύσεων στην ΕΕ.

Η Ειδική Επιτροπή για την Καταπολέμηση του Καρκίνου (BECA) ψήφισε τις τροπολογίες και το σχέδιο της έκθεσης για την καταπολέμηση της σοβαρής αυτής νόσου. Οι συντάκτες της έκθεσης αναγνωρίζουν το κάπνισμα ως μία από τις κύριες αιτίες του καρκίνου και η IEVA συμφωνεί, ότι πρέπει να γίνουν τα πάντα για να μειωθεί σημαντικά το ποσοστό του καπνίσματος στην Ευρώπη. Μία τέτοια λύση είναι το άτμισμα.

Δεν υπάρχει καμία επιστημονική αμφιβολία ότι η μείωση της βλάβης από τον καπνό, αποτελεί βασικό εργαλείο για την επίτευξη του παραπάνω στόχου. Ακόμα και όσοι είναι επιφυλακτικοί στη μείωση της βλάβης από τον καπνό, παραδέχονται ότι το άτμισμα είναι κατά πολύ λιγότερο επιβλαβές από το να συνεχίσει κανείς να καπνίζει. Σύμφωνα με το Public Health England (PHE), ειδικότερα, το άτμισμα είναι κατά 95% λιγότερο επιβλαβές από τον καπνό και ο κίνδυνος καρκίνου μειώνεται κατά 99,6%.

Όσον αφορά πάντως για το ενδεχόμενο απαγόρευσης κάποιων γεύσεων από την ΕΕ, ο πρόεδρος της IEVA, Dustin Dahlmann, επισημαίνει: «Εκθέσεις του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου όπως αυτή, είναι αναγκαστικά ένας συμβιβασμός. Η IEVA σημειώνει ότι η ποικιλία των γεύσεων είναι ένας από τους σημαντικότερους λόγους για τους καπνιστές να στραφούν στα ατμιστικά προϊόντα και για τους ατμιστές να μην επιστρέψουν στο κάπνισμα. Η απαγόρευση των γεύσεων θα εξαλείψει ένα από τα κύρια πλεονεκτήματα του ατμίσματος έναντι του τσιγάρου καπνού, δηλαδή τη βελτιωμένη γεύση. Βλέπουμε επίσης ότι αναγνωρίζεται η σημασία των ατμιστικών προϊόντων για τη διακοπή του καπνίσματος και ότι οι κίνδυνοι του ατμίσματος, σχεδιάζεται να αξιολογηθούν ακόμη περισσότερο σε σχέση με τους κινδύνους του καπνίσματος στο μέλλον. Η προσέγγιση αυτή πρέπει να συνεχιστεί και να μην υπονομευτεί με την απαγόρευση των περισσότερων προϊόντων που κυκλοφορούν σήμερα στην αγορά».

Facebook
Twitter
LinkedIn
Email