Η παραπληροφόρηση κατά του ατμίσματος από τους φορείς δημόσιας υγείας μειώνει κι άλλο την αξιοπιστία τους

Facebook
Twitter
LinkedIn
Email

Εδώ και αρκετά χρόνια, όλο και περισσότερες φωνές που σχετίζονται με τον τομέα της υγείας, προειδοποιούν για την κατάρρευση της εμπιστοσύνης στο επάγγελμά τους, εξαιτίας της (στρατηγικά) λάθος και επιζήμιας εκστρατείας κατά των ασφαλέστερων εναλλακτικών λύσεων για το κάπνισμα, όπως χαρακτηριστικά συνιστά το άτμισμα.

Εξέχουσα θέση μεταξύ εκείνων που προειδοποίησαν ότι η αξιοπιστία της δημόσιας υγείας θα υποφέρει ήταν ο Dr. Michael Siegel, καθηγητής και ερευνητής στο Τμήμα Δημόσιας Υγείας και Κοινοτικής Ιατρικής της Ιατρικής Σχολής του Πανεπιστημίου Tufts. Ο Siegel εξηγεί τις ανησυχίες του σε ένα άρθρο από τον Μάρτιο του 2019: «Πιστεύω ότι το κίνημά μας έχει εγκαταλείψει σε μεγάλο βαθμό την αλήθεια ως κεντρική αξία στις εκστρατείες μας κατά του ατμίσματος. Ορμώμενοι από μια σχεδόν πουριτανική αδυναμία να αποδεχτούμε το γεγονός, ότι ένα άτομο μπορεί να αποκτήσει ευχαρίστηση από τη νικοτίνη χωρίς αυτή να το σκοτώνει, έχουμε κάνει τη δαιμονοποίηση του ατμίσματος τον μοναχικό στόχο του κινήματος, σε άμεσο βάρος αυτού που πάντα πίστευα ότι ήταν ο πρωταρχικός μας στόχος: να κάνουμε το κάπνισμα ιστορία».

Στο Ηνωμένο Βασίλειο, μια πρόσφατη επανεξέταση που διέταξε η κυβέρνηση έδειξε ότι η υπομονή για την προώθηση εκστρατειών παραπληροφόρησης κατά του ατμίσματος έχει εξαντληθεί, την ώρα που γίνονται εκκλήσεις για μια εθνική εκστρατεία ενημέρωσης υπέρ «της κατάρριψης των μύθων σχετικά με το κάπνισμα και το άτμισμα». Το γεγονός ότι μπορεί να χρειαστεί να παρέμβει η κυβέρνηση και να διορθώσει τα πράγματα, αποτελεί την πλήρη αποτυχιών των φορέων δημόσιας υγείας στο κρίσιμο αυτό θέμα.

Πρόσφατα, η απόφαση της Υπηρεσίας Τροφίμων και Φαρμάκων να απαγορεύσει τις πωλήσεις του JUUL έγινε πρωτοσέλιδο και αντιμετωπίστηκε με δυσπιστία και χλευασμό από το ευρύτερο κοινό. Ακόμα κι από ομάδες εκτός του τομέα της πολιτικής για τη νικοτίνη και τον καπνό. Δεν αποτελεί έκπληξη το γεγονός ότι νέα έρευνα αποκάλυψε, ότι τα μηνύματα της βιομηχανίας ατμίσματος είναι πιο αξιόπιστα από εκείνα των αξιωματούχων δημόσιας υγείας. Η μελέτη διαπίστωσε ότι «τα άτομα που εμπιστεύονται τις εταιρείες ατμιστικών προϊόντων περισσότερο από τους επαγγελματίες υγείας, έχουν 87% μεγαλύτερες πιθανότητες να μεταπηδήσουν στο άτμισμα».

Με άλλα λόγια, η εμπειρία των ατμιστών από τη χρήση νικοτίνης σε μια ασφαλέστερη μορφή, πολύ απλά δεν ταιριάζει με τις καταδικαστικές περιγραφές του ατμίσματος που προωθούνται από πολλούς φορείς στην υγειονομική κοινότητα, οι οποίοι είναι ιδεολογικά αντίθετοι στη μείωση της βλάβης από το τσιγάρο.

Θα πρέπει να το καταλάβουμε: η νικοτίνη καταναλώνεται από τους ανθρώπους εδώ και χιλιετίες και δεν πρόκειται να εξαφανιστεί. Οπότε, είναι λογικό να διασφαλιστεί ότι οι καταναλωτές τη χρησιμοποιούν στην ασφαλέστερη δυνατή μορφή, όπως ισχύει δηλαδή μέσω του ατμίσματος. Έως ότου οι… ακτιβιστές του ελέγχου του καπνού αποδεχθούν την ιδέα της προώθησης της μείωσης της βλάβης από τον καπνό, η αξιοπιστία τους θα συνεχίσει να θίγεται όλο και περισσότερο.

Facebook
Twitter
LinkedIn
Email