Η επικίνδυνη άγνοια ορισμένων γιατρών…

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on linkedin
LinkedIn
Share on email
Email

Η επικίνδυνη άγνοια ορισμένων γιατρών…

Όσο αδιανόητο κι αν ακούγεται, είναι πραγματικότητα ότι πολλοί γιατροί ακόμα και σήμερα δεν γνωρίζουν τα οφέλη για τους καπνιστές, οι οποίοι επιλέγουν να στραφούν στο άτμισμα. Συγκεκριμένα, μία σημαντική μερίδα της ιατρικής κοινότητας πιστεύει λανθασμένα ότι όλα τα προϊόντα καπνού είναι εξίσου επιβλαβή, σύμφωνα με μελέτη που δημοσιεύθηκε online στις 15 Απριλίου στο JAMA Network Open.

Η Cristine D. Delnevo από το Πανεπιστήμιο Rutgers στο New Brunswick του New Jersey και οι συνεργάτες της, διεξήγαγαν μια διαδικτυακή έρευνα για να αξιολογήσουν την επικοινωνία γιατρών-ασθενών σχετικά με τα ατμιστικά προϊόντα. Η ανάλυση περιλάμβανε 2.058 ερωτηθέντες πιστοποιημένους ιατρούς. Οι ερευνητές διαπίστωσαν ότι πάνω από το 60% των γιατρών πίστευαν ότι όλα τα προϊόντα καπνού είναι εξίσου επιβλαβή.

Η συγκεκριμένη θέση τους έρχεται όμως σε πλήρη αντίθεση με τα ευρήματα εκατοντάδων ερευνών, που αναδεικνύουν απτά το πόσο σημαντική είναι η μετάβαση από το τσιγάρο, στα προϊόντα μειωμένης βλάβης όπως το άτμισμα. Σημαντική, μάλιστα, για λόγους υγείας!

Ενδεικτικά μόνο παραθέτουμε μερικά στοιχεία:

  • Σχεδόν το 80% των τοξικών επιδράσεων οφείλεται στον καπνό του τσιγάρου (cytotoxic effects are due to volatile compounds in the vapor phase of smoke). Με τη χρήση προϊόντων μειωμένης βλάβης (βλ. άτμισμα) έναντι του καπνού, τα επίπεδα αυτά τοξικότητας μειώνονται δραματικά (Replica Project).
  • Το άτμισμα αποδεδειγμένα δεν προκαλεί σχεδόν καμία τοξικότητα. Οι πτητικές ενώσεις (σ.σ. Volatile organic compounds ή εν συντομία VOCs) στον καπνό του παραδοσιακού τσιγάρου και όχι η νικοτίνη, είναι που τα καθιστούν επικίνδυνα για τους πνεύμονες.
  • Το άτμισμα προκαλεί ελάχιστη ή καθόλου βλάβη στο επιθήλιο των πνευμόνων, σε σύγκριση με τη βλάβη που προκαλούν τα τσιγάρα καύσης. Επειδή το επιθήλιο των πνευμόνων χρησιμεύει ως βασικό σημείο άμυνας, φιλτράροντας τις δυνητικά επιβλαβείς ενώσεις, η καταστροφή αυτής της περιοχής λόγω του καπνίσματος μπορεί να αποδειχθεί εξαιρετικά επικίνδυνη για την υγεία και να προκαλέσει καρκίνο ή άλλες πολύ σοβαρές παθήσεις.
Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on linkedin
LinkedIn
Share on email
Email