Η αγγλική πολιτική για το ηλεκτρονικό τσιγάρο πρέπει να παραμείνει σταθερή – ένα δισεκατομμύριο ζωές εξαρτώνται από αυτό

Facebook
Twitter
LinkedIn
Email

Ο καθηγητής Gerry Stimson, διευθυντής του οργανισμού «Knowledge-Action-Change» (Γνώση-Δράση-Αλλαγή), με έδρα στο Imperial College του Λονδίνου, σε άρθρο του καλεί τη χώρα του να διατηρήσει τη θετική προσέγγιση που έχει στο ζήτημα του ηλεκτρονικού τσιγάρου, καθώς «ένα εκατομμύριο ζωές εξαρτώνται από αυτό», δεδομένης και της αρνητικής ή πολύ πιο μετριοπαθούς στάσης που έχουν τα άλλα κράτη (πλην της Γαλλίας).

Διαβάστε το άρθρο του:

Το υπουργείο υγείας της Αγγλίας ανακοίνωσε ότι οι καπνιστές είναι λιγότεροι από ποτέ (κάτω από το 17% του πληθυσμού), επισημαίνοντας τον σημαντικό ρόλο του ηλεκτρονικού τσιγάρου στη βοήθειά του στους καπνιστές να διακόψουν τη βλαβερή τους συνήθεια.

Στη Βρετανία ατμίζουν 2,8 εκατομμύρια άνθρωποι, ο μεγαλύτερος αριθμός χρηστών του ηλεκτρονικού τσιγάρου στον κόσμο πλην των ΗΠΑ, και αυτό είναι κάτι που μας κάνει να πανηγυρίζουμε: To υπουργείο υγείας της Αγγλίας αναφέρει ότι τα ηλεκτρονικά τσιγάρα είναι κατά 95% πιο ασφαλή από τα τσιγάρα, και ο Ιατρικός Σύλλογος της Αγγλίας συμφωνεί και επαυξάνει.

Ωστόσο, άλλες χώρες αντιμετωπίζουν το ζήτημα διαφορετικά. Σε Αυστραλία, Βραζιλία και Σιγκαπούρη, για παράδειγμα, τα ηλεκτρονικά τσιγάρα είναι απαγορευμένα, ενώ τα πολύ πιο επικίνδυνα συμβατικά εντελώς νόμιμα.

(Σημείωση: Και άλλες ευρωπαϊκές χώρες, όπως η Ελλάδα, τα αντιμετωπίζουν νομοθετικά και ρυθμιστικά το ίδιο)!

Ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας πρόσφατα αναγνώρισε ότι η μετάβαση των καπνιστών σε λιγότερο επιβλαβείς τύπους πρόσληψης νικοτίνης θα ήταν μια τεράστια νίκη για τη δημόσια υγεία, αλλά την ίδια ώρα αρνείται να ενθαρρύνει τη χρήση των ηλεκτρονικών τσιγάρων! Ενώ πολλοί υπολογίζουν ότι το άτμισμα θα μπορούσε να σώσει ένα δισεκατομμύριο ζωές τα επόμενα χρόνια, ο Π.Ο.Υ. συνεχίζει να αγνοεί αυτά τα στοιχεία.

Το Νοέμβριο θα πραγματοποιηθεί μάλιστα στο Νέο Δελχί της Ινδίας ένα μεγάλο συνέδριο από τον Π.Ο.Υ. με στόχο τη λήψη μέτρων για τον περιορισμό του καπνίσματος – και αντί να λάβουν τα ηλεκτρονικά τσιγάρα υπόψιν, προτείνουν τον περιορισμό, την αύξηση της φορολογίας τους ή ακόμα και την απαγόρευσή τους.

Οι υποστηρικτές της δημόσιας υγείας σε όλο τον κόσμο προσδοκούν από την Αγγλία να υπερασπιστεί τα ασφαλή εναλλακτικά του καπνίσματος – αλλά η Αγγλία δεν θα έχει ψήφο στην Ινδία. Παρά το Brexit όμως, θα εκπροσωπείται στην Ε.Ε. και εκεί θα μπορούσε να διαδραματίσει σημαντικό ρόλο.

Αυτές τις μέρες οι αξιωματούχοι της υγείας συζητούν στις Βρυξέλλες με τους ευρωπαίους εταίρους τους την προώθηση των ασφαλέστερων τρόπων πρόσληψης νικοτίνης. Απαιτείται υπομονή και δύναμη για να επιτύχουν κάτι.
Μέχρι τώρα, η Γαλλία είναι η μόνη χώρα της Ε.Ε. που έχει την ίδια θετική προσέγγιση για τα ηλεκτρονικά τσιγάρα. Αυτές οι δύο χώρες, ηγέτιδες στο ζήτημα του περιορισμού της χρήσης καπνού, θα πρέπει να μείνουν αδιασάλευτες στη θέση τους και να την υπερασπιστούν. Ένα δισεκατομμύριο ζωές εξαρτώνται από αυτό.

Facebook
Twitter
LinkedIn
Email