Εκτεταμένη πανευρωπαϊκή έρευνα: Τι λένε οι ίδιοι οι καπνιστές αλλά και οι ατμιστές για το μέλλον των εναλλακτικών λύσεων

Facebook
Twitter
LinkedIn
Email

Περισσότεροι από 37.000 πολίτες 28 χωρών της Ευρωπαϊκής Ένωσης, μεταξύ των οποίων και η Ελλάδα, συμμετείχαν στην μεγάλη έρευνα του οργανισμού ETHRA (European Tobacco Harm Reduction Advocates). Το θέμα της εν λόγω έρευνας ήταν: το τσιγάρο και η επιθυμία διακοπής του από τους καπνιστές, η χρήση προϊόντων μειωμένης βλάβης – και δη ατμιστικών – στην προσπάθεια αυτή, καθώς και τα εμπόδια που υπάρχουν στην παραπάνω μετάβαση και τα οποία, προκαλούνται από τους ευρωπαϊκούς και τους κατά τόπους εθνικούς κανονισμούς.

Ο ΣΕΕΠΑ παρουσιάζει επιγραμματικά, παρακάτω, ορισμένα μόνο από τα πιο κρίσιμα συμπεράσματα:

1) Το 67% όσων καπνίζουν, σκέφτονται να το σταματήσουν.

2) Την ίδια στιγμή που το 17% των καπνιστών που επιθυμούν να σταματήσουν το κάπνισμα εμποδίζονται από το κόστος των προϊόντων μειωμένης βλάβης, το ποσοστό αυτό φτάνει το 35% στις 12 χώρες της ΕΕ που έχουν επιβάλει φόρους στα ατμιστικά προϊόντα, ενώ εκτοξεύεται στο 45% στις τρεις χώρες με τους υψηλότερους φόρους (<2 ευρώ ανά 10 ml υγρών ατμίσματος).

3) Περισσότερο από 60% των ατμιστών δηλώνει πως θα αναζητούσε κάποια (μη νόμιμη) εναλλακτική πηγή σε περίπτωση επιβολής ενός υψηλού Ευρωπαϊκού φόρου στο άτμισμα, στρεφόμενοι έτσι στη μαύρη αγορά. Αυτό δεν είναι μόνο απευκταίο, αλλά και επικίνδυνο.

4) Τα όρια συγκέντρωσης νικοτίνης (20 mg/ml και συσκευασίες των 10ml) με βάση την TPD (Tobacco Products Directive) στα υγρά των ατμιστικών συσκευών, έχουν οδηγήσει τους ατμιστές να καταναλώνουν μεγαλύτερη ποσότητα υγρών με χαμηλή συγκέντρωση νικοτίνης, εξαιτίας των ορίων αυτών. Αν το παραπάνω όριο νικοτίνης αυξανόταν, τότε:

  • Tο 24% των ατμιστών θα κατανάλωνε λιγότερα υγρά αναπλήρωσης.
  • To 30% των dual users (δηλαδή εκείνων που είναι ταυτόχρονα ατμιστές και καπνιστές), θα σκέφτονταν σοβαρά να σταματήσει εντελώς το τσιγάρο.

5) Εάν καταργηθεί το όριο των 10ml ανά συσκευασία υγρού αναπλήρωσης, τότε:

  • Το 87% των ατμιστών θα αγόραζε μεγαλύτερες συσκευασίες υγρών για να μειώσει το κόστος, ενώ το 89% θα το έκανε και για τη μείωση των πλαστικών απορριμμάτων.

6) Η συντριπτική πλειοψηφία των ατμιστών θέλει ανοιχτή πρόσβαση στην πληροφόρηση:

  • Το 74% θα έβρισκε χρήσιμη την ύπαρξη μίας ευρωπαϊκής σελίδας ενημέρωσης, όπως το vapingfacts.health.nz της Νέας Ζηλανδίας.
  • To 83% θα ήθελε να έχει πρόσβαση στη βάση δεδομένων της ΕΕ, αναφορικά με το τι συστατικά περιέχουν τα υγρά αναπλήρωσης.

Διαπιστώνουμε εύκολα λοιπόν, πως το συντριπτικά μεγαλύτερο μέρος των ατμιστών που υπήρξαν πρώην καπνιστές επιθυμεί σωστή και έγκυρη πληροφόρηση για το άτμισμα, αναζητά προφανώς μια πιο αποτελεσματική λύση από τις έως τώρα παραδοσιακές, και είναι αρκετά έως πολύ πιθανό οι πρακτικές φορολόγησης να αποτρέψουν πολλούς ανθρώπους από το να στραφούν σε αυτές τις εναλλακτικές και άρα νομοτελειακά να παραμείνουν στη καταστροφική συνήθεια του παραδοσιακού καπνίσματος.

Θα ακολουθήσουν και άλλα άρθρα με ανάλυση των πολύ ενδιαφερόντων επιμέρους ευρημάτων της έρευνας.

Εδώ μπορείτε να κατεβάσετε το PDF με τη συνολική έρευνα του οργανισμού ETHRA «THE EU NICOTINE USERS SURVEY 2020».

Δείτε παρακάτω και το βίντεο με τα ευρήματα σε bullets:

Facebook
Twitter
LinkedIn
Email