Οι Βρετανοί ατμιστές ξεπέρασαν τα 3 εκατομμύρια

Facebook
Twitter
LinkedIn
Email

Για πρώτη φορά στην ιστορία, ο αριθμός των ατμιστών στη Μεγάλη Βρετανία ξεπέρασε τα 3 εκατομμύρια, γεγονός που καταδεικνύει το θετικό αποτέλεσμα που μπορεί να επιφέρει η κρατική υποστήριξη προς αυτό το εναλλακτικό, κατά πολύ λιγότερο βλαβερό από το τσιγάρο, μέσο.

Η Μεγάλη Βρετανία είναι από τις πιο φιλικές χώρες για το άτμισμα, με τις δημόσιες αρχές να ανακοινώνουν επίσημα ότι το άτμισμα είναι κατά 95% λιγότερο βλαβερό από το κάπνισμα και να προτείνουν ακόμα και τη συνταγογράφησή του για τους καπνιστές που θέλουν να διακόψουν τη βλαβερή τους συνήθεια.

Σύμφωνα με έρευνα της οργάνωσης «Action on Smoking and Health», οι περισσότεροι από τα 3 εκατομμύρια των ατμιστών χρησιμοποιούν το άτμισμα διότι έχουν κόψει το κάπνισμα, ενώ το 40% από αυτούς είναι ακόμα και καπνιστές, που προσπαθούν να το κόψουν.

Η αύξηση μάλιστα του αριθμού των ατμιστών σε σχέση με την προηγούμενη χρονιά ξεπερνάει το 10% (από τα 2,9 εκατομμύρια το 2018, στα 3,2 εκατομμύρια το 2018).

«Οι πολιτικές του Ηνωμένου Βασιλείου για το άτμισμα βρίσκονται σε σωστή τροχιά, αφού χιλιάδες καπνιστές κάνουν τη μετάβαση στο άτμισμα και βελτιώνουν την υγεία τους, ενώ ελάχιστοι είναι οι μη καπνιστές που γίνονται ατμιστές. Αλλά ακόμη περισσότεροι καπνιστές θα ωφελούνταν, αν το άτμισμα συνταγογραφηθεί και χαρακτηριστεί ως φάρμακο για τη διακοπή του καπνίσματος», δήλωσε σχετικά η Deborah Arnott, διευθύντρια της οργάνωσης «Action on Smoking and Health».

Το «ανησυχητικό», όπως μεταδίδει το BBC, στοιχείο είναι ότι παρά το ότι η αποδοχή στην κοινωνία για το άτμισμα αυξάνεται, σύμφωνα με ανάλυση του πανεπιστημίου King’s College, αρκετός κόσμος πιστεύει ακόμα ότι «είναι το ίδιο κακό με το κάπνισμα».

Συγκεκριμένα το 22% των καπνιστών θεωρεί ότι το άτμισμα βλάπτει το ίδιο, ποσοστό παρόμοιο με τους πολίτες της χώρας γενικότερα, αφού το 1/4 των Άγγλων έχουν την ίδια παρανόηση. Επίσης, το 23% των ερωτηθέντων «δεν γνωρίζει» αν το άτμισμα είναι λιγότερο βλαβερό από το κάπνισμα, ποσοστό όμως μειωμένο κατά 6% σε σχέση με το αντίστοιχο της περσινής χρονιάς.

Η Δρ. Leonie Brose από το King’s College χαρακτήρισε την εσφαλμένη αντίληψη ορισμένων ότι το άτμισμα βλάπτει το ίδιο με το κάπνισμα ως «ανησυχητική». «Οι καμπάνιες από τις δημόσιες αρχές υγείας της Αγγλίας ώστε να υπάρξει σωστή ενημέρωση και να ξεδιαλύνει αυτή η παρανόηση, πρέπει να συνεχιστούν», τόνισε.

Σύμφωνα με την ίδια έρευνα οι τρεις σημαντικότερες αιτίες που έδωσαν οι πρώην καπνιστές για τη χρήση του ατμίσματος ήταν «η διακοπή του καπνίσματος» με 62%, «επειδή τους άρεσε» το 11% και «για να γλιτώσουν χρήματα» το 10%.

Από την πλευρά της η Alison Cook, διευθύντρια στο «British Lung Foundation» δήλωσε:

«Είναι πολύ ενθαρρυντικό να βλέπουμε τους καπνιστές να χρησιμοποιούν το άτμισμα ως βοήθημα για τη διακοπή της πολύ πιο βλαβερής συνήθειας του καπνίσματος. Οι γιατροί και οι φαρμακοποιοί θα πρέπει να είναι ξεκάθαροι απέναντι στους πολίτες, λέγοντάς τους ότι υπάρχουν πολλά διαθέσιμα προϊόντα στην αγορά και ότι μπορούν να δοκιμάσουν το άτμισμα ως μέσο διακοπής του καπνίσματος».

Facebook
Twitter
LinkedIn
Email