Ο FDA ξεκαθαρίζει: «Τα παράνομα προϊόντα ατμίσματος ευθύνονται για τα κρούσματα πνευμονοπάθειας»

Facebook
Twitter
LinkedIn
Email

Σε νέα αυστηρή ανακοίνωση προς το κοινό προέβη ο FDA, ο αμερικάνικος Εθνικός Οργανισμός Φαρμάκων δηλαδή, στον απόηχο των περίπου 1.000 κρουσμάτων πνευμονοπάθειας που προκλήθηκαν από τη χρήση, όπως είχε γίνει γνωστό αρχικά, «ατμιστικών προϊόντων», το περασμένο καλοκαίρι.

Στην ανακοίνωση ο οργανισμός ξεκαθαρίζει τα πράγματα σχετικά με τον λόγο που έχουν προκληθεί τα συγκεκριμένα ανησυχητικά κρούσματα αλλά και ορισμένοι θάνατοι, τονίζοντας ότι στην πλειοψηφία των περιπτώσεων ασθενειών εντοπίστηκε χρήση τετραυδροκαναβιδόλης (THC) ή άλλων άγνωστων, μη εγκεκριμένων προϊόντων από τους ασθενείς.

Ο  FDA στην ανακοίνωση καλεί τους αμερικάνους καταναλωτές:

-Να μην χρησιμοποιούν ατμιστικά προϊόντα που περιέχουν THC.

-Να μην χρησιμοποιούν προϊόντα που αποκτήθηκαν στη μαύρη αγορά.

– Να μην νοθεύουν τα νόμιμα αγορασμένα υγρά αναπλήρωσης με άλλες αμφιβόλου ποιότητας ουσίες και THC.

-Αν επιλέξουν να χρησιμοποιήσουν παρόλα αυτά τέτοια προϊόντα, να είναι σίγουροι ότι παρακολουθούν την κατάσταση της υγείας τους και να αναφέρουν αμέσως συμπτώματα όπως ανακοπή της αναπνοής, βήχα και πόνο στον θώρακα.

Στην ανακοίνωση διευκρινίζεται επίσης πως το THC δεν είναι εγκεκριμένο από τον FDA για καμία θεραπευτική χρήση, όπως και κανένα άλλο υγρό αναπλήρωσης ατμίσματος. Υπενθυμίζεται επίσης πως οι ανήλικοι και οι έγκυες δεν πρέπει να χρησιμοποιούν οποιοδήποτε ατμιστικό προϊόν, όπως και οι μη καπνιστές.

Παραδοχή ότι το άτμισμα είναι λιγότερο βλαβερό

Ιδιαίτερο ενδιαφέρον έχει η διευκρίνιση που γίνεται για πρώτη φορά από τον αμερικάνικο οργανισμό, που αποτελεί και παραδοχή ότι το άτμισμα είναι κατά πολύ λιγότερο βλαβερό από κάπνισμα. Η ανακοίνωση αναφέρει συγκεκριμένα πως οι ενήλικοι πρώην καπνιστές που κάνουν χρήση του ατμίσματος, δεν πρέπει να εγκαταλείψουν το άτμισμα για να επιστρέψουν στο κάπνισμα.

Ο FDA ξεκαθαρίζει τέλος πως η έρευνα είναι σε εξέλιξη προκειμένου να εξακριβωθεί η σχέση των προϊόντων που καταναλώθηκαν με τα συμπτώματα πνευμονοπάθειας που εμφανίστηκαν αλλά και τους θανάτους που σημειώθηκαν.

Διαβάστε την ανακοίνωση στο πρωτότυπο εδώ.

Facebook
Twitter
LinkedIn
Email