Νικοτίνη και καπνός τσιγάρου: Τελικά υπάρχει διαφορά;

Facebook
Twitter
LinkedIn
Email

Η μελέτη του Indian Journal of Clinical Practice (Ιούλιος 2020) ανέδειξε ότι περίπου το 80% των γιατρών, πιστεύει ότι η νικοτίνη προκαλεί… καρκίνο! Μια άλλη μελέτη με έδρα τις ΗΠΑ αυτή τη φορά, έδειξε επίσης παρόμοια ευρήματα. Και τα δύο έρχονται σε αντίθεση, όμως, με την πραγματικότητα.

Η νικοτίνη ΔΕΝ προκαλεί καρκίνο

Ας τα πάρουμε από την αρχή. Η νικοτίνη ΔΕΝ προκαλεί καρκίνο, όσο κι αν παρουσιάζεται ως η… ρίζα όλων των κακών, ή ως δήθεν «δηλητήριο». Ναι, η νικοτίνη αποτελεί συνήθεια και έχει γίνει εδώ και καιρό αποδεκτή, σαν ο κύριος λόγος για τον οποίο οι άνθρωποι είναι εθισμένοι στον καπνό. Αλλά, κατά βάση, οι κίνδυνοι για την υγεία προκύπτουν από τις άλλες ενώσεις που υπάρχουν στο τσιγάρο, συμπεριλαμβανομένων των ειδικών νιτροζαμινών του καπνού, της πίσσας κτλ. Όχι δηλαδή από τη νικοτίνη μεμονωμένα. Με λίγα λόγια κάποιος καπνίζει για τη νικοτίνη, αλλά όλα τα άλλα συστατικά του τσιγάρου είναι που, δυνητικά, μπορούν να επιφέρουν μέχρι και το θάνατο.

Έτσι, από τη στιγμή που η νικοτίνη ως ουσία δεν βλάπτει αυτή καθ’ αυτή άμεσα την υγεία και από τη στιγμή που μπορεί να διαχωριστεί από το τσιγάρο, το λογικό επόμενο βήμα θα ήταν να διαχωριστεί λοιπόν η ίδια από τον καπνό. Αυτή ακριβώς είναι η βάση των θεραπειών υποκατάστασης νικοτίνης (NRTs), όπως τσίχλες, αυτοκόλλητα, παστίλιες κτλ. που διατίθενται στο εμπόριο από τις μεγάλες φαρμακευτικές εταιρείες και υποστηρίζονται από τις ομάδες ελέγχου του καπνού και ακόμη και από τον ΠΟΥ, έτσι ώστε να παρέχουν μια ασφαλέστερη εναλλακτική λύση και να απεξαρτήσουν τους ανθρώπους από το τσιγάρο.

Ωστόσο, αυτά δεν έχουν τεράστια επιτυχία στο να κάνουν τους ανθρώπους να κόψουν το κάπνισμα. Το πρόβλημα αυτό είναι ιδιαίτερα έντονο λόγω των στοιχείων συμπεριφοράς του καπνίσματος, όπως η κίνηση από το χέρι στο στόμα, η αίσθηση του ατμού στο λαιμό, η ταχεία απορρόφηση της νικοτίνης. Το έλλειμμα που αφήνει η παραπάνω διαδικασία (σ.σ. των θεραπειών υποκατάστασης νικοτίνης με τσίχλες, παστίλιες κτλ.), καλύπτει με τον αποτελεσματικότερο τρόπο το άτμισμα.

Facebook
Twitter
LinkedIn
Email