5 μύθοι και αλήθειες γύρω από το άτμισμα

Facebook
Twitter
LinkedIn
Email

Τον τελευταίο καιρό ακούμε όλο και περισσότερο για το άτμισμα που μιμείται το συμβατικό τσιγάρο, και βοηθά τους καπνιστές να ελαττώσουν το κάπνισμα. Όμως, λόγω της μεγάλης απήχησής του στον κόσμο (λέγεται ότι οι πωλήσεις του τριπλασιάζονται κάθε χρόνο σε παγκόσμιο επίπεδο), κυκλοφορούν πολλές ανακρίβειες σχετικάμε το πόσο ασφαλές είναι, τις ουσίες που περιέχει, καθώς επίσης και για το αν τελικά είναι πιο βλαβερό από το συμβατικό τσιγάρο.

 

Καταλαβαίνουμε ότι τέτοιου είδους «κατηγορίες» είναι λογικό να έχουν θορυβήσει τους υποστηρικτές του ατμίσματος, για αυτό και εμείς συγκεντρώσαμε και σας παρουσιάζουμε τους 5 μύθους και αλήθειες γύρω από το άτμισμα:

Μύθος 1: Το άτμισμα είναι πιο βλαβερό από το συμβατικό.

Όλες οι έρευνες που έχουν πραγματοποιηθεί μέχρι στιγμής δείχνουν ότι τα άτμισμα περιλαμβάνουν 10 έως 1000 φορές λιγότερες τοξικές ουσίες από ότι τα συμβατικά τσιγάρα. Αυτό συμβαίνει γιατί το άτμισμα περιέχει μόνο νικοτίνη σε σχέση με το συμβατικό, το οποίο περιέχει και άλλες βλαβερές, χημικές ουσίες.

Μάλιστα, έχει παρατηρηθεί ότι από την πρώτη κιόλας εβδομάδα οι χρήστες του ατμίσματος παρουσιάζουν παρόμοια συμπτώματα με εκείνους που το διέκοψαν εντελώς, όπως η βελτίωση της γεύσης, της όσφρησης και η μεγαλύτερη αντοχή τους στην σωματική άσκηση.

Μύθος 2: Το άτμισμα μπορεί να προκαλέσει πνευμονικό οίδημα

Το πνευμονικό οίδημα (ή υγρό στον πνεύμονα) οφείλεται σε κάποια βλάβη ή δυσλειτουργία των πνευμόνων, οι οποίοι αντί για αέρα γεμίζουν με υγρό. Επειδή το e-cigarette προωθεί ένα νέο τρόπο «καπνίσματος», το άτμισμα, είναι λογικό κάποιοι να παρασύρονται από το γεγονός ότι περιέχει ατμό και να πιστεύουν ότι το πνευμονικό οίδημα είναι μια πιθανή συνέπεια.

Ας δούμε γιατί αυτό είναι αναληθές. Καταρχάς το υγρό στον πνεύμονα δεν προκαλείται από νερό ή ατμό, αλλά από σωματικά υγρά τα οποία αποβάλλονται στους πνεύμονες, λόγω κάποιας εσωτερικής «ανωμαλίας». Επομένως δεν έχει καμία σχέση με την εισπνοή «ατμών».

Οι πνεύμονες διαθέτουν φυσικά φίλτρα τα οποία «καθαρίζουν» ό,τι εισπνέουμε, για αυτό μπορούμε να επιβιώσουμε και σε ένα περιβάλλον στο οποίο δεν εισπνέουμε 100% καθαρό αέρα. Σκεφτείτε απλά το καυτό ντους, το χαμάμ ή τη σάουνα.

Και στις τρείς αυτές περιπτώσεις εισπνέετε υδρατμούς οι οποίοι όχι μόνο δεν σας προκαλούν δυσφορία αλλά σας προσφέρουν φρεσκάδα και αναζωογόνηση.

Μύθος 3: Το άτμισμα δεν είναι ελεγμένο

Αυτή η φήμη κυκλοφόρησε γιατί οι ατμιστικές συσκευές δεν ελέγχονται από τον ΕΟΦ (Εθνικό Οργανισμό Φαρμάκων), το οποίο είναι φυσικό, γιατί δεν εμπίπτουν στην κατηγορία φαρμάκων και άρα είναι εκτός της αρμοδιότητάς τους. Με την ίδια λογική, ούτε τα συμβατικά τσιγάρα ελέγχονται από τον ΕΟΦ.

Όμως, στην προσπάθειά του να καλύψει αυτό το «κενό» ο ΣΕΕΗΤ (Σύνδεσμος Ελληνικών Επιχειρήσεων Ηλεκτρονικού Τσιγάρου) συνεργάζεται στενά με τα Πανεπιστήμια Θεσσαλίας και Κρήτης, ώστε να γίνεται συνεχής έλεγχος για τα υγρά αναπλήρωσης των e-cigs που πωλούνται στην αγορά και να μπορεί να προσφέρει στους καταναλωτές ασφάλεια, αλλά και ποιοτικό άτμισμα.

Μύθος 4: Το άτμισμα είναι καρκινογόνο

Τα περισσότερα υγρά ατμίσματος της αγοράς ελέγχονται διεξοδικά για να πιστοποιηθεί το ότι δεν περιέχουν καρκινογόνες ουσίες, ακολουθώντας πιστά το νόμο που διέπει την διακίνηση χημικών προϊόντων στην Ευρωπαϊκή Ένωση (1272/2008).

Για παράδειγμα, τα υγρά αναπλήρωσης που πωλούνται στην alter eGo αναλύονται σε επίπεδο της τάξεως του 0,1% σε σχέση με τη σύστασή τους, αλλά και με τον ατμό που παράγεται από το ίδιο το άτμισμα.

Μύθος 5: Το άτμισμα είναι πιο ακριβό από το συμβατικό

Μπορεί το αρχικό κόστος μίας ατμιστικής συσκευής, σε σύγκριση με το συμβατικό, να είναι μεγαλύτερο, αλλά σε βάθος χρόνου είναι πολύ πιο οικονομικό.

Για παράδειγμα αν κάποιος καπνίζει ένα πακέτο τσιγάρα την ημέρα αξίας 3 – 4€ επί 365 ημέρες μας κάνει 1.095 – 1.460€ το χρόνο!

Αντίθετα,το κόστος ενός ecig μαζί με τα αναλώσιμα και τα υγρά αναπλήρωσης ανέρχεται περίπου στα 760€ ετησίως. Άρα, μπορείτε να εξοικονομήσετε έως και 700€, ένα όχι και τόσο αμελητέο για τα σημερινά δεδομένα ποσό.

Facebook
Twitter
LinkedIn
Email