Η ελληνική νομοθεσία για το άτμισμα επιτέλους ακολουθεί το παράδειγμα της Ευρώπης. Η λογική πρυτάνευσε.

Facebook
Twitter
LinkedIn
Email

Μετά από χρόνια ασάφειας και ανασφάλειας το νομοθετικό τοπίο για τα προϊόντα ατμίσματος επιτέλους καθάρισε. Το Σάββατο 01/08/2020 δημοσιεύθηκε στην Εφημερίδα της Κυβερνήσεως ο Ν.4715/2020 του οποίου τα άρθρα 35-36-37 ξεκαθαρίζουν επιτέλους ασάφειες προηγούμενων νόμων σχετικά με τα εναλλακτικά του καπνίσματος προϊόντα (κυκλοφορία και συσκευασία) και θέτουν προδιαγραφές για μελλοντική χρήση ισχυρισμών δυνητικά μειωμένης βλάβης.

Το νομοσχέδιο έρχεται να υλοποιήσει τον 4ο άξονα του Εθνικού Σχεδίου Δράσης 2019-2023
για την αντιμετώπιση του καπνίσματος και ακολουθεί μια σύγχρονη κατεύθυνση.
Αποτελεί μια ουσιαστική μεταρρύθμιση, μια τολμηρή πρωτοβουλία
που αντιμετωπίζει με σθένος την πραγματικότητα της αυξανόμενης αποδοχής
των εναλλακτικών του καπνίσματος προϊόντων.

Για πρώτη φορά στη χώρα μας, υιοθετείται η αρχή της ενδεχόμενης μείωσης της βλάβης από την Πολιτεία. Ταυτόχρονα καταργούνται προηγούμενα νομοσχέδια και τροπολογίες που δεν είχαν να προσφέρουν τίποτα στη Δημόσια Υγεία.

Πρόκειται για μια μεγάλη νίκη του κλάδου των εναλλακτικών προϊόντων που τόσα χρόνια οραματιζόμασταν όλοι οι ατμιστές. Η προσπάθεια του Διοικητικού Συμβουλίου αλλά και ο προσωπικός αγώνας του προέδρου του ΣΕΕΠΑ, Πάνου Παναγιωτόπουλου που με σχεδόν δονκιχωτικό πάθος πίστεψε ότι μπορούσαμε να φτάσουμε στο σήμερα αξίζουν την αναγνώριση του κάθε ατμιστή και την επιβράβευσή μας.

Ένα μεγάλο «Μπράβο» λοιπόν στον Πάνο Παναγιωτόπουλο

και στην πέρα από κάθε προσδοκία προσπάθεια και αποφασιστικότητα που έδειξε

μέχρι να υλοποιηθεί το όραμα του αυτονόητου.

Το ταξίδι συνεχίζεται.

Νόμος 4715/2020: Θεσπίζονται τα αυτονόητα.

Άρθρο 36: Επιτρέπεται, σύμφωνα με τη διαδικασία και υπό τις προϋποθέσεις που ορίζονται στον παρόντα, η επικοινωνία τεκμηριωμένων επιστημονικά ισχυρισμών, σύμφωνα με τους οποίους, η χρήση νέων προϊόντων καπνού, νικοτινούχων και μη ηλεκτρονικών τσιγάρων και λοιπών νικοτινούχων προϊόντων εμφανίζει σημαντικά μειωμένο κίνδυνο για την υγεία ή μείωση στις εκπομπές τοξικών ουσιών ή μειωμένη τοξικότητα σε σχέση με το συμβατικό τσιγάρο. Σε κάθε περίπτωση, η επικοινωνία αυτή, εφόσον εγκριθεί από το Υπουργείο Υγείας, συνοδεύεται από εμφανή και ευανάγνωστη προειδοποίηση ότι η χρήση του νέου προϊόντος καπνού ή του ηλεκτρονικού τσιγάρου ή άλλου νικοτινούχου προϊόντος δεν είναι ασφαλής.

Ο Υπουργός Υγείας Βασίλης Κικίλιας σχολίασε σχετικά από το βήμα της βουλής
ότι πλέον δίνονται πληροφορίες και επιλογές στους καπνιστές,
εναρμονιζόμαστε με την Ευρωπαϊκή Οδηγία
και ακολουθούμε το παράδειγμα άλλων χωρών όπως η Αγγλία και η Ιταλία
αλλά και τις οδηγίες του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας
σχετικά με τη μείωση της βλάβης από το κάπνισμα.

 

Άρθρο 37

Το άρθρο 96 του ν. 4600/2019 (Α΄ 43) καταργείται.

Με το άρθρο 37 καταργείται το παράλογο άρθρο 96 του Ν.4600/2019 του οποίου αρχικός σκοπός ήταν να νομιμοποιήσει/ρυθμίσει τα υγρά αναπλήρωσης χωρίς νικοτίνη, αλλά τελικά απαγόρευε την πώληση προϊόντων ιδιοκατασκευής (αρώματα, shake n vape)  και επέβαλε μια σειρά περιορισμών στη συσκευασία, μεταξύ αυτών και προειδοποίηση για την υγεία στα μηδενικά υγρά αναπλήρωσης. (Παγκόσμια πρωτοτυπία: ΤΟ ΠΡΟΪΟΝ ΑΥΤΟ ΕΝΔΕΧΕΤΑΙ ΝΑ ΕΙΝΑΙ ΒΛΑΠΤΙΚΟ ΓΙΑ ΤΗΝ ΥΓΕΙΑ)

Συνεπώς:

  • – Τα προϊόντα ιδιοκατασκευής πωλούνται πλέον νόμιμα.
  • – Τα μηδενικά υγρά αναπλήρωσης πωλούνται νόμιμα, χωρίς περιορισμούς στη συσκευασία και χωρίς να εξισώνονται με τα νικοτινούχα.
  • – Οι συσκευές ηλεκτρονικού τσιγάρου που δεν περιέχουν υγρό αναπλήρωσης κυκλοφορούν χωρίς προειδοποίηση για την υγεία.
  • – Τα κενά φιαλίδια μπορούν να πωλούνται χωρίς ετικέτα που αντιστοιχεί στο περιεχόμενο που πρόκειται να φιλοξενήσουν.

Νόμος 4715/2020: Πώς φτάσαμε εδώ;

2018: Η χρονιά των εγκυκλίων

Το Μάιο το Υπουργείο Υγείας εκδίδει διευκρινιστική εγκύκλιο στην οποία ερμηνεύει παλιότερες νομοθεσίες και καταλήγει στο συμπέρασμα ότι απαγορεύεται η πώληση των μη νικοτινούχων ηλεκτρονικών τσιγάρων και υγρών αναπλήρωσης. (!!!) Για πρώτη φορά γίνεται σύσταση για απαγόρευση πώλησης προϊόντων ιδιοκατασκευής (Shake n Vape, βάσεων κτλ). Το Σεπτέμβριο σε νέα διευκρινιστική εγκύκλιο η ΑΑΔΕ απαγορεύει(!) την εισαγωγή και πώληση των μηδενικών υγρών και όλων των Shake n Vape στα τελωνεία.

Ο κλάδος μέσω του ΣΕΕΠΑ και των επιχειρήσεων αντιδρά στον παραλογισμό του Υπουργείου και των εγκυκλίων και προσφεύγει στο Στε. Οργανώνεται πορεία διαμαρτυρίας στο Υπουργείο και ορίζεται μια σειρά συναντήσεων και διαπραγματεύσεων με την αρμόδια αρχή.

2019: Το παράλογο (και παράνομο) νομοσχέδιο

Παρά τις συζητήσεις, η κυβέρνηση καταθέτει νομοσχέδιο προς ψήφιση.

Η επιστημονική κοινότητα αντιδρά. 35 επιστήμονες στέλνουν επιστολή στο Υπουργείο Υγείας. Στην επιστολή αυτή, οι επιστήμονες αναφέρουν πως «με ιδιαίτερη ανησυχία παρατηρούμε ότι η Ελλάδα θεωρεί σαν άμεση προτεραιότητα τη θέσπιση περιοριστικών, και σε πολλές περιπτώσεις μη εφαρμόσιμων, μέτρων για προϊόντα ελάττωσης της βλάβης στην υγεία από το κάπνισμα (συγκεκριμένα για τα ηλεκτρονικά τσιγάρα), παρά τα συντριπτικά στοιχεία που αποδεικνύουν ότι αυτά διαδραματίζουν σημαντικό ρόλο στη μείωση του καπνίσματος».

Τελικά η αρμόδια αρχή αρνείται να συζητήσει οτιδήποτε με τον Σύνδεσμο ή άλλες επιχειρήσεις που είχαν επιδιώξει να ανοίξουν τον διάλογο και καταθέτει το νομοσχέδιο χωρίς να λάβει υπόψιν την υποχρέωση διαβούλευσης και ανάρτησης στο TRIS όταν τεχνικοί κανόνες επεμβαίνουν στην ελεύθερη διακίνηση αγαθών μεταξύ των χωρών-μελών της ΕΕ.

ΣΕΕΠΑ και επιχειρήσεις ατμίσματος προχωρούν σε διάβημα στην ΕΕ με αποτέλεσμα να ανοίξει περίοδος διαβούλευσης 3 μηνών για το θέμα. Το Υπουργείο προσπαθεί να περάσει το νομοσχέδιο με τη μορφή του κατεπείγοντος, η Ευρωπαϊκή Ένωση απορρίπτει το αίτημα αλλά τελικά το νομοσχέδιο ψηφίζεται.

Ρουμανία και Βουλγαρία εκφράζουν την απόλυτη διαφωνία τους στο νομοσχέδιο και η ΕΕ επιβεβαιώνει την ακυρότητα του νομοσχεδίου η οποία έγκειται στη νομολογία της Κομισιόν, για τεχνικούς κανόνες που ψηφίστηκαν πριν τη δημόσια διαβούλευσή τους, η οποία ρητά ορίζει πως “δεν είναι αντιτάξιμοι σε ιδιώτη ενώπιον δικαστηρίου.

Οκτώβριος 2019

Λήξει η εξάμηνη παράταση του 4600 και η νέα ηγεσία του Υπουργείου Υγείας δίνει νέα εξάμηνη παράταση.(άρθρο 52 Ν.4633/2019)

2020: Η λογική πρυτανεύει

Η νέα ηγεσία του Υπουργείου Υγείας λαμβάνοντας υπόψιν τα επιστημονικά δεδομένα και τις προτάσεις εμπειρογνωμόνων αλλά και τις πολιτικές μείωσης της βλάβης που έχουν ήδη υιοθετήσει άλλα κράτη-μέλη της ΕΕ ψηφίζει το νέο Ν.4715/2020.

Facebook
Twitter
LinkedIn
Email