16 Γάλλοι γιατροί, ερευνητές και καθηγητές ιατρικής ζήτησαν την υποστήριξη του ατμίσματος από την κυβέρνηση της χώρας, με αφορμή μια δημοσίευση του Ανώτατου Συμβουλίου Δημόσιας Υγείας της Γαλλίας το 2021, η οποία ήταν επικριτική απέναντι στο άτμισμα ως λύση για τη διακοπή του τσιγάρου.
Το άρθρο του ερευνητή Benjamin Rolland και του πνευμονολόγου Sébastien Couraud, το οποίο δημοσιεύτηκε στην κορυφαία γαλλική εφημερίδα «Le Monde», αξιολογεί τις εξελίξεις στην πολιτική δημόσιας υγείας για την καταπολέμηση της πανδημίας του κορωνοϊού, συγκρίνοντάς τες με τα κυβερνητικά μέτρα για τον περιορισμό του καπνίσματος. Τα εμβόλια είναι διαθέσιμα εδώ και περισσότερο από ένα χρόνο, για να βοηθήσουν στη μείωση του αριθμού των λοιμώξεων και των σοβαρών βλαβών στην υγεία.
Οι συγγραφείς ανέδειξαν τον παραλληλισμό της πανδημίας του Covid-19 με το κάπνισμα, αναφέροντας συγκεκριμένα το εξής: «Εδώ και πολλές δεκαετίες μαίνεται μια άλλη πανδημία: αυτή του εθισμού στο τσιγάρο, το οποίο ευθύνεται για περισσότερους από 8 εκατομμύρια θανάτους ετησίως (συμπεριλαμβανομένων 75.000 στη Γαλλία)».
Λαμβάνοντας υπ’ όψιν τους παραπάνω αριθμούς, είναι εμφανές ότι πρέπει να γίνει κάθε δυνατή προσπάθεια, έτσι ώστε να βρεθούν αποτελεσματικοί τρόποι μείωσης των ποσοστών του καπνίσματος. Ένα δοκιμασμένο μέσο, λοιπόν, είναι το άτμισμα: «Σύμφωνα με την ιδιαίτερα αναγνωρισμένη διεθνή επιστημονική κοινοπραξία Cochrane, το πιο αποτελεσματικό από αυτά τα μέσα υποκατάστασης της νικοτίνης είναι το άτμισμα».
Σε αυτό το πλαίσιο, οι συγγραφείς καλούν τους γιατρούς και όλους τους επαγγελματίες υγείας να συστήνουν τα ατμιστικά προϊόντα στους καπνιστές, ως μια κατά πολύ λιγότερο επιβλαβή εναλλακτική λύση: «Οι γιατροί, οι νοσηλευτές, οι φαρμακοποιοί θα πρέπει να συστήνουν τα ατμιστικά προϊόντα στους καπνιστές, για τη μείωση των κινδύνων από το τσιγάρο».
Ευτυχώς, όλο και περισσότεροι ειδικοί σε θέματα δημόσιας υγείας παγκοσμίως υποστηρίζουν πια ανοιχτά τη μείωση της βλάβης από τον καπνό με προϊόντα ατμίσματος. Είναι τεκμηριωμένο ότι το ενδεχόμενο βλάβης από το άτμισμα είναι κατά 95% μικρότερο από το κάπνισμα και ο κίνδυνος καρκίνου είναι επίσης μικρότερος κατά 99,5 %.