Δρ. Φαρσαλινός: Ο παγκόσμιας απήχησης Έλληνας ερευνητής εξηγεί γιατί οι νέοι αγαπούν τις γεύσεις (vid)

Facebook
Twitter
LinkedIn
Email

Τα υγρά αναπλήρωσης με γεύσεις φρούτων και άλλων γλυκών, βρίσκονται στο επίκεντρο μιας ενδιαφέρουσας συζήτησης. Στη μία πλευρά βρίσκονται οι φανατικοί πολέμιοι του ατμίσματος, όπως η Campaign for Tobacco-Free Kids. Οι συγκεκριμένοι, υποστηρίζουν ότι οι γεύσεις έχουν σχεδιαστεί για να προσελκύουν τους νέους ώστε να τους «εθίσουν» στη νικοτίνη και επίσης, ότι έχουν τροφοδοτήσει τη λεγόμενη «επιδημία του ατμίσματος για τη νεολαία». Από την άλλη πλευρά, οι υποστηρικτές των προϊόντων μειωμένης βλάβης σημειώνουν πως οι μη καπνικές γεύσεις, τις οποίες προτιμούν οι περισσότεροι ενήλικες, είναι ζωτικής σημασίας για να βοηθήσουν τους καπνιστές να σταματήσουν μια και καλή το τσιγάρο.

Πώς το μήλο, η μπανάνα και το μάνγκο μπήκαν στο στόχαστρο των πολέμων του ατμίσματος;

Στο σύντομο βίντεο που θα δείτε παρακάτω, παρουσιάζεται η συνέντευξη από τον Δρ. Κωνσταντίνο Φαρσαλινό, έναν Έλληνα ειδικό για το άτμισμα. Ο ίδιος εξηγεί την παγκόσμια απήχηση των γεύσεων και γιατί παίζουν τόσο σημαντικό ρόλο, στο να βοηθήσουν τους καπνιστές να κόψουν το τσιγάρο. «Όλοι αγαπούν τις γεύσεις, από τον πιο νέο μέχρι τον πιο ηλικιωμένο. Αυτή είναι η ανθρώπινη φύση. Θέλεις να χρησιμοποιείς κάτι που είναι ενδιαφέρον», επισημαίνει αρχικά.

Ο Δρ. Φαρσαλινός (καρδιολόγος και ερευνητής στο Ωνάσειο Καρδιοχειρουργικό Κέντρο στην Αθήνα, μεταξύ άλλων συνεργασιών) είναι ένας παγκοσμίου φήμης ερευνητής στον τομέα της μείωσης της βλάβης από τον καπνό. Δεν αρκείται στο να περιορίσει τις προσπάθειές του στον ακαδημαϊκό χώρο, αλλά έχει γράψει και μιλήσει έντονα για την υπεράσπιση των ατμιστικών προϊόντων και των αρωμάτων. Πρόσφατα δημοσίευσε το βιβλίο «The Case for Flavours in Tobacco Harm Reduction to Save Lives». Πρόκειται για μια ενδελεχή εξέταση της σχέσης μεταξύ των αρωματισμένων προϊόντων νικοτίνης και της επιτυχίας στη διακοπή του καπνίσματος. Η έκθεση εξηγεί μεταξύ άλλων τις αρνητικές επιπτώσεις από την απαγόρευση των αρωμάτων, οι οποίες έχουν εξαπλωθεί ενδεικτικά στις ΗΠΑ και σε άλλες χώρες.

Για τον Δρ. Φαρσαλινό, το άτμισμα είναι επίσης βαθιά προσωπική υπόθεση. Το άτμισμα είναι που βοήθησε τον ίδιο και την 72χρονη μητέρα (σ.σ. η οποία κάπνιζε επί 50 χρόνια), να διακόψουν οριστικά το τσιγάρο.

Δείτε παρακάτω το βίντεο με τη συνέντευξή του:

Facebook
Twitter
LinkedIn
Email