Νοέμβριος 2019: Ο Πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης από το Ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος κηρύσσει την έναρξη της αντικαπνιστικής εκστρατείας, δίνοντας το έναυσμα για την καμπάνια που θα επιχειρήσει να πείσει τους Έλληνες να σβήσουν οριστικά και αμετάκλητα το τσιγάρο. Να κάνουν δηλαδή το πιο αποφασιστικό και καίριο βήμα για μία καλύτερη και υγιεινή ζωή.
Το στρατηγικό σχέδιο της κυβέρνησης και του Υπουργείου Υγείας στηρίζεται σε 4 πυλώνες. Σε 4 κεντρικές κατευθύνσεις ώστε να διαμορφωθεί επιτέλους μία αντικαπνιστική κουλτούρα. Μία κουλτούρα που σέβεται τον μη καπνιστή και μεταξύ άλλων του δίνει φωνή απέναντι στο παθητικό κάπνισμα. Η απόλυτη απαγόρευση του καπνίσματος σε εσωτερικούς χώρους, έχει ως σκοπό να προστατεύσει τους πελάτες αλλά και τους εργαζόμενους στους χώρους αυτούς από το παθητικό κάπνισμα και τις βλαβερές ουσίες του τσιγάρου.
Ένας σημαντικός πυλώνας της εκστρατείας (ο 4ος πυλώνας) εστιάζει στα προϊόντα μειωμένης βλάβης, μεταξύ αυτών και το άτμισμα. Η τέταρτη κατεύθυνση της αντικαπνιστικής εκστρατείας είναι ρητή: Η προστασία της υγείας των πολιτών, με τη σωστή και αντικειμενική αξιολόγηση νέων καπνικών προϊόντων και με την ρύθμιση της κυκλοφορίας τους στην αγορά. Η αναθεώρηση του κανονιστικού πλαισίου για την αξιολόγηση και ρύθμιση της κυκλοφορίας νέων προϊόντων δυνατικά λιγότερο βλαπτικών από το συμβατικό τσιγάρο.
Ιούλιος 2021: Δύο χρόνια μετά την εξαγγελία του Εθνικού Σχεδίου Δράσης για τη Δημόσια Υγεία και τον Αντικαπνιστικό Νόμο, βρισκόμαστε στο σημείο μηδέν. Παρότι από το 2019 είναι ξεκάθαρο πως τα προϊόντα μειωμένης βλάβης, μεταξύ αυτών και το άτμισμα, αποτελούν τον 4ο πυλώνα της αντικαπνιστικής εκστρατείας και την πιο σημαντική λύση του προβλήματος, δεν βλέπουμε αυτό να υιοθετείται στην πράξη.
Το άτμισμα συνεχίζει να αντιμετωπίζεται λανθασμένα όπως ακριβώς και το συμβατικό τσιγάρο. Δύο χρόνια μετά την εξαγγελία, τα ατμιστικά προϊόντα δεν είναι καλοδεχούμενα στους κλειστούς χώρους. Παρότι πολλές μελέτες (και πολύ πρόσφατες) έχουν καταδείξει πως ΔΕΝ υφίσταται “παθητικό άτμισμα”, απαγορεύεται κάποιος να ατμίσει σε κλειστό χώρο.
Δύο χρόνια μετά την εξαγγελία πως το άτμισμα (και άλλα ποροϊόντα μειωμένης βλάβης) αποτελεί έναν ισχυρό σύμμαχο της αντικαπνιστικής εκστρατείας, στην πραγματικότητα αντιμετωπίζεται όπως το συμβατικό τσιγάρο με τις χιλιάδες αποδεδειγμένα βλαβερές ουσίες, πολλές εκ των οποίων καρκινογόνες. Αδίκως και λανθασμένα, δίνοντας αντιφατικά μηνύματα σε σχέση με αυτά τα οποία το ίδιο το κράτος εξαγγέλει. Συνεχίζουν ακόμα και σήμερα να επιβάλλονται περιορισμοί σε διαφημιστικές καμπάνιες και ενημέρωση της κοινής γνώμης (αντίστοιχες με του συμβατικού τσιγάρου). Έτσι, η λύση του προβλήματος (άτμισμα) εξισώνεται με το ίδιο το πρόβλημα (τσιγάρο).
Εμείς ως ΣΕΕΠΑ αναρωτιόμαστε: Γιατί ενώ επί 2 χρόνια υπάρχει εξαγγελία πως το άτμισμα αποτελεί εργαλείο, αλλά και λύση του προβλήματος, αντιμετωπίζεται ακριβώς όπως το συμβατικό τσιγάρο; Πότε θα περάσουμε επιτέλους στην πραγματική και ουσιαστική εφαρμογή της αντικαπνιστικής εκστρατείας, με τα εργαλεία τα οποία η ίδια η Πολιτεία αναγνωρίζει;